Проблеми галузі

Промова голови UNIC на відкритті CineEurope 2019

Від імені Міжнародного Союзу Кінотеатрів UNIC, я щиро рада вітати вас на CineEurope 2019. Я знаю, що ви звикли бачити президента UNIC Філла Клеппа на сцені. Однак цього року ми відчували, що просто не можемо так ризикувати через Brexit. Ми були всерйоз занепокоєні тим фактом, що йому можуть відмовити у перетині кордону Іспанії. Але, як ви змогли побачити цього ранку, він спромігся це зробити… принаймні, на цей раз.

Цей тиждень знову обіцяє динамічний та розмаїтий діапазон семінарів, обговорень, презентацій та кінопоказів. І, звісно, новітню торговельну виставку.

Ми розпочали цього ранку з переглядів ряду ринків, що починають з’являтися на горизонті, особливо вирізняючи серед них Південну Африку та Сербію.

Ми також почули від провідних представників індустрії про труднощі та можливості, створені «другою цифровою революцією». Та, разом із Європейським Комітетом, ми зрозуміли як краще залучити до нашої індустрії ще незачеплену аудиторію.

Ми дуже вдячні всім, хто зробив ці семінари можливими завдяки своїй фінансовій підтримці. Зокрема, хочу подякувати нашому традиційному спонсору – компанії Coca-Cola.

Семінари Coca-Cola стартуватимуть на повну силу завтра, коли ми детально розглянемо можливості роздрібного продажу, а питання стійкого розвитку нашого сектору буде винесено на дискусію в середу.

Протягом тижня, наші спеціальні засідання CineEurope будуть сфокусовані навколо двох ключових тем для операторів кінотеатрів та партнерів.

 

По-перше, у середу ми проведемо глибокий аналіз найбільшої нашої загрози – піратства. Далі ми говоритимемо про те, що ми можемо зробити разом для того, щоб гарантувати приємний досвід перегляду фільмів на Великому Екрані. У четвер ми сконцентруємось на доступності ринків збуту.

Решту тижня на семінарах та обговореннях, організованих I.C.T.A., ми розглядатимемо різні грані мінливого світу технологій кіноіндустрії.

Дякую усім вам, колеги і партнери, за вашу підтримку. Ми не змогли б зробити це без вас.

Окрема подяка нашим партнерам-кіностудіям за те, що з року в рік вони надають нам найкращий можливий контент для CineEurope. Цей рік однозначно не виняток – починаючи з Studiocanal та Unifrance, ми побачимо не меншу восьми ексклюзивних презентацій та чотирьох чудових кінофільмів.

Серед них, до того ж, буде найперша презентація щодо альтернативного кінотеатру в цій самій аудиторії, у середу вранці.

Кожна CineEurope надає нам можливість побачити те, що на сьогоднішній день наша індустрія має напоготові, і це стосується як контенту, так і інноваційних розробок, які формуватимуть наш сектор у подальші роки. Незважаючи на незначне падіння у кількості проданих квитків та у касових зборах, яке відбулося вслід за рекордним 2017-м роком, європейські кінотеатри у 2018-му році разом продали більш, ніж 1.25 млрд квитків, що принесло біля 8.1 млрд євро касових зборів четвертий рік поспіль.

Як ви бачите на слайді, особливо варто відзначити наших друзів у Великій Британії, Польщі та Туреччині, чиї рекордні показники кінопрокату за минулий рік свідчать про успішне формування дедалі більш розважального та привабливого досвіду перегляду фільмів у кінотеатрах для любителів кіно.

Не менш важливими були й докладені зусилля в кіноіндустрії на територіях, де все ще залишаються можливості для подальшого росту. Вони ілюструють тривалу пристрасть та віру у наш сектор. Дякую Литві, Угорщині, Чехії, які, зокрема, роблять все це можливим.

Нам варто лише тільки подивитися на те, як фантастично проявив себе кілька тижнів тому кінофільм «Месники: Завершення»– який загалом зібрав більш, ніж 2 мільярди доларів протягом 11-ти днів прокату – для того, щоб засвідчити незрівнянні можливості Великого Екрану проникати глибоко в душу глядачів по всьому регіону і, більше того, по всьому світу.

А решта 2019-го року виглядає неймовірно багатообіцяльною зі своїм захопливим та розмаїтим розкладом виходу фільмів у прокат.

Своїм успіхом кінотеатральна індустрія у Європі зобов’язана багатьом факторам.

По-перше, цей успіх відображає дуже важливу роль кінотеатрів як простору, в якому дійсно може процвітати культурне розмаїття. Важко переоцінити важливість досвіду перегляду фільмів у кінотеатрах для забезпечення доступу до найбільш розмаїтого та всеохопного кіно-контенту найякіснішими шляхами.

І наразі це є важливішим, ніж будь-коли.

Ми пишаємося розмаїттям нашого контенту у Європі, як ви побачите трохи пізніше сьогодні на прикладі трейлерів, зроблених з підтримкою Єврокомісії та Unifrance.

Немає нічного дивного в тому, що люди нашої індустрії, зустрічаючись, найчастіше ставлять один одному наступне питання: «Яка частка місцевого контенту у вашій країні?». Вони усвідомлюють, що це є вкрай важливим наприкінці року.

На слайді позаду мене наведена вибірка фільмів, кожен із яких був у топ-5 фільмів року у своїй країні.

Неперервна жага нашого сектору до інновацій та значний рівень інвестицій, що її супроводжує, означає, що ми можемо бути впевнені у майбутньому нашої індустрії. З захопливими кінозалами та неперевершеними екранами й аудіо системами, що доповнюються найвищим рівнем комфорту, кінотеатри крокуватимуть попереду.

Наша індустрія впевнено прямує до своєї мети попри труднощі, з якими ми зіштовхуємося через потенційне руйнування стійких та взаємовигідних моделей, на яких наш сектор і тримається.

Уточню, що стримінгові платформи та кінотеатри можуть не лише співіснувати, але й доповнювати одне одного. Ми раді будь-кому, хто може вивести якісний кіно-контент на екрани. Однак, ми віримо, що для того, щоб найкраще задовольняти потреби як аудиторії, так і індустрії, необхідне існування чітко визначеного та встановленого періоду прокату в кінотеатрах.

Так, я не буду цитувати Гелен Мірен – мені потрібно слідкувати за своєю мовою (вибачте за мою французьку) – однак я скажу от що: кінотеатри – це єдиний і неперевершений простір для демонстрації якісних кінофільмів і для створення спогадів, які триватимуть ще довго після закінчення титрів. Ніщо інше і поруч не стоїть.

UNIC також наполегливо працює над тим, щоб надати нові можливості жінкам для подолання гендерної нерівності, яка досі присутня у нашій індустрії. Так, у 2017-му році ми започаткували нашу програму лідерства для жінок, яка тоді була орієнтована на навчання шістьох молодих керівниць, які торують собі шлях у нашому бізнесі.

Я з радістю вам повідомляю, що одна із наших перших учениць вийде на сцену представляти кінотеатри альтернативного контенту [трансляції подій спорту, театру і т.п.] – Ґрейн Піт (Grainne Peat), яка наразі є виконавчою директоркою компанії Event Cinema Association (Асоціація Альтернативних Кінотеатрів). Вона однозначно є однією із наших історій успіху. Минулого року ми включили до нашої програми ще одну групу, яка вже складалась із 7-ми осіб. Мені вельми приємно, що наша програма користується неймовірним успіхом – і що пізніше цього тижня ми запустимо третій випуск.

На CineEurope 2017 також було створено Глобальну Федерацію Кінотеатрів, організовану Міжнародним Союзом Кінотеатрів разом з аналогічною організацією, заснованою у США, Національною асоціацією власників кінотеатрів, та 11-ма найбільшими кінотеатральними компаніями у світі.

Мета Федерації у тому, щоб представляти інтереси операторів кінотеатрів усіх форматів та масштабів. Мені приємно повідомити, що Глобальна Федерація Кінотеатрів процвітає та наразі до її складу входять члени з 95-ти країн світу, які поєднані для досягнення спільної мети.

Нарешті, я хотіла би сказати кілька слів про нашу роботу у Брюсселі.

Ви вже знаєте, що нашою ключовою метою залишається представляти інтереси європейських кінотеатрів перед установами ЄС. Європа щойно обрала новий Парламент і скоро матиме нових Президента Європейської комісії, який намагатиметься впливати на функціонування нашого сектору.

Я можу вас запевнити, що UNIC і надалі відіграватиме ключову роль у залученні європейських установ для гарантії того, що інтереси нашої індустрії будуть не лише захищені, а й вшановані.

І з усього цього я роблю такий висновок.

Я впевнена: після всього, що ви побачите і почуєте цього тижня для вас стане абсолютно очевидним, що кінотеатри не лише не припинять існувати – ми будемо рости та залучати нові аудиторії з різних куточків світу для того, щоб ділитися незрівнянним досвідом Великого Екрану. І чим зрозуміліше ми можемо донести це послання – тим краще.

Я хочу також висловити величезну подяку нашим партнерам у компанії Film Expo Group і чудовій та неймовірно талановитій команді UNIC. І той факт, що ми можемо не тільки продовжувати спілкуватись один з одним наприкінці шоу, а й насправді насолоджуватись компанією один одного, говорить сам за себе.

Я хочу побажати всім чудової CineEurope. Для мене велика честь представляти тут Lionsgate, світового лідера контенту, чий бренд є синонімом оригінального, відважного та новаторського кіно для кінопрокатників і дистриб’юторів по всьому світу.

Починаючи від таких блокбастерських франшиз, як «Голодні ігри», «Сутінки» і закінчуючи кінострічкою «Джон Вік», яка зовсім нещодавно вийшла у прокат, Lionsgate чудово себе зарекомендувала як кіностудія, що виробляє комерційно захопливі, виразні та оригінальні кінофільми, які не схожі ні на що інше, наявне на кіноринку.

Дякую.

Джерело: матеріали UNIC, рекомендовані до публікації.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)